چارت فوکوس لنز و آموزش تست فوکوس لنز دوربین

لنز دوربین عکاسی

لنز استوانه‌ای حاوی مجموعه‌ای از عدسی‌ها است که نور را از خود عبور داده و به درون دوربین هدایت می‌کند و باعث می‌شود که تصویر به صورت واضح بر روی فیلم عکاسی یا گیرنده تصویر منعکس شود. کیفیت عکس، بیش‌تر به لنز و ساختار عدسی‌های تشکیل دهنده آن بستگی دارد تا خود دوربین؛ عکاسان حرفه‌ای معمولاً چندین لنز با فواصل کانونی متفاوت، که بسته به شرایط موضوع بر روی دوربین نصب می‌شود، استفاده می‌کنند.

قدرت و کیفیت لنزها به عوامل گوناگونی بستگی دارد که مهم‌ترین آن‌ها فاصله کانونی و عدد دیافراگم است. فاصله کانونی برحسب میلی‌متر است و معرف زاویه دید لنز است. هرچه فاصله کانونی لنز کمتر باشد، لنز زاویه دید بازتری دارد و به اصطلاح، لنزی وایدتر است و هرچقدر فاصله کانونی بیش‌تر باشد زاویه دید کوتاه‌تر خواهد بود. برخی از لنزها فاصله کانونی ثابتی دارند و برخی دیگر متغیرند، لنزهایی که فاصله کانونی متغیر دارند انعطاف‌پذیری بیش‌تری دارند و عکاس راحت‌تر می‌تواند کادربندی کند. در مقابل لنزهای با فاصله کانونی ثابت، کیفیت بالاتری دارند.

فوکوس لنز

کلمه Focus به معنی تمرکز و مرکزیت دادن می باشد اما مفهوم آن در عکاسی ، رسیدن به حداکثر وضوح است یا به عبارت دیگر فوکوس تنظیم فاصله کانونی عدسی لنز دوربین بر اساس فاصله جسم تا دوربین برای داشتن یک تصویر  واضح را فوکوس گویند. یکی از اصول اولیه در یادگیری عکاسی چگونگی فوکوس کردن است. برای رسیدن به عکسی واضح و شارپ یادگیری فوکوس در عکاسی و اصول آن لازمه کار است.

 

دقت فوکوس

بسیاری از لنزها در هنگام تولید در کارخانه اندکی خطا در فوکوس لنز دارند که در دوربین‌های مدرن و چنده مگاپیکسلی امروزی، مقدار بسیار کم خارج از فوکوس بودن پشت یا جلوی سوژه (بک فوکوس یا فرانت فوکوس) به خوبی دیده می‌شود .

حال، اگر شما عکاس منظره باشید که با f/16 عکاسی می‌کنید، احتمالا به فوکوس نبودن لنز دوربین‌تان توجه آن‌چنانی نخواهید کرد؛ اما اگر عکاس پرتره باشید که بودجه قابل توجهی برای خرید یک لنز فیکس با گشادگی دیافراگم بسیار باز صرف کرده باشید تا همه سوژه‌های خود را با f/1.4 تا f/2.8 عکاسی کنید، در این صورت قطعاً یکی از دغدغه‌های اصلی شما دقیق بودن فوکوس لنزتان خواهد بود.

چارت فوکوس لنز

یکی از قدیمی‌ترین روش‌ها برای تست دقت فوکوس لنزهای دوربین عکاسی و در صورت نیاز تصحیح فوکوس آنها استفاده از چارت فوکوس است.

چارت فوکوس به صفحه‌ای مدرج اطلاق می‌شود که با قرار گرقتن در مقابل دوربین و لنز برای تست دقت فوکوس یک لنز قابل استفاده است.

چارت فوکوس؛ برای دریافت نسخه با کیفیت قابل پرینت بر روی عکس کلیک کنید.

روش استفاده از چارت فوکوس

0- دوربین را در حالت تمام دستی (M) و در حالت فایل خام (Raw) دهید.

1- دوربین را بر روی سه‌پایه و با زاویه 45 درجه نسبت به چارت قرار دهید.

2- روی مرکز چارت فوکوس ( نوار مشکی رنگ ضخیم ) و عبارت ” اینجا فوکوس کنید” فوکوس نمایید.

نکته 1: از بازترین دیافراگم لنز استفاده کنید.

نکته 2: فاصله دوربین باید به نحوی باشد که چارت فوکوس کل قاب تصویر را پر کند.

3- عکس گرفته شده با فرمت خام (Raw) را در نرم افزار باز کنید.

4- تا ۲۰۰٪ زوم کنید و ببینید آیا عبارت ” اینجا فوکوس کنید” بطور کامل در مقایسه با دیگر نقاط فوکوس است یا خیر .

نکته: یک فوکوس ایده آل بایستی در مرکز چارت دارای حداکثر وضوح بوده و بتدریج و بطور مساوی از بالا و پایین مرکز دارای محو شدگی گردد. در تصویر بالا که با دیافراگم f/1.8 عکسبرداری شده، مرکز تصویر کاملاً واضح بوده و بتدریج در بالا و پایین علامت 6mm محو شدگی ایجاد شده است .

اگر نقطه فوکوس شما هنگام عکاسی روی عبارت ” اینجا فوکوس کنید ” بوده اما داخل تصویر وضوح شما بالا یا پایین خط مرکزی مشکی می‌باشد لنز شما دارای خطای بک فوکوس یا فرانت فوکوس است که تا اندازه‌ای با استفاده از گزینه‌ AF Micro Adjustment در دوربین‌های کانن یا Autofocus Fine Tuning در دوربین‌های نیکون قابل رفع است. اما در صورتی که با استفاده از این قابلیت دوربین مشکل حل نشد، بایستی با مراکز معتبر خدمات پس از فروش تماس بگیرید.