فیلتر پلاریزه (پولاریزه) ژلاتینی نرم و قابل انعطاف
اندازه 38*76 سانتی متر
فیلتر پلاریزه (پولاریزه) ژلاتینی، به فیلترهای پولاریزهای گفته میشود که به صورت ورقهای ژلاتینی و در ابعاد گوناگون قابل تهیه هستند. از فیلتر پولاریزه ژلاتینی برای ساخت شیشههای عینک و فیلترهای CPL مورد استفاده در عکاسی استفاده میشود.
عملکرد فیلتر پولاریزه ژلاتینی همانند فیلترهای CPL عکاسی است. این فیلتر با تک قطبی کردن امواج نور اثر درخشش ناشی از انعکاس نور بر روی سطح جسم را کاهش میدهد.
در عکاسی و فیلمبرداری، بطور معمول فیلتر پلاریزه ژلاتینی برای تک قطبی کردن نور خروجی از منبع نور مورد استفاده قرار میگیرد. به عبارت دیگر با قرار دادن فیلتر پلاریزه ژلاتینی بر روی منبع نور، این عمل را انجام میدهند.
کاربرد فیلتر پلاریزه (پولاریزه) ژلاتینی در کپی برداری از آثار هنری
استفاده از این فیلتر در بحث عکاسی از آثار هنری بسیار مرسوم میباشد. یکی از مهمترین نکات در عکاسی از اشیاء، بخصوص کپی برداری از آثار هنری مانند نقاشی (عکاسی کپیه)، حذف بازتابهای ناشی از برخورد نور با سطح نقاشی است. صرف نظر از جسم و منبع نور تابیده شده به نقاشی، سه نوع بازتاب ناشی از برخورد نور با سطح جسم بوجود میآید:
- الف) بازتاب غیر مستقیم یا ملایم (Diffused Reflection)
- ب) بازتاب مستقیم (Direct Reflection)
- ج) درخشش ناشی از انعکاس نور (Glare)
برای اطلاع از تفاوت این سه نوع بازتاب میتوانید به کتاب نورپردازی حرفهای در عکاسی، تالیف رامین کاکاوند مراجعه نمایید.
در بحث کپی برداری از آثارهنری، علاوه بر اهمیت دقت رنگ، یکنواختی نور در تمامی بخشهای اثر و حذف تمامی بازتابهای اضافی از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از این بازتابها درخشش ناشی از انعکاس نور یا همان Glare است.
مرسومترین راه حذف درخشش ناشی از انعکاس نور در کپی برداری از آثار هنری، استفاده از فیلتر پولاریزه بر روی لنز دوربین است. با استفاده از فیلترهای پولاریزه جلوگیری از جنبش های انرژی منبع وعبور دادن آنها از یک مسیر، از میزان روشنایی درخشش کم میکنند اما در اکثر مواقع بطور کامل حذف نمیشوند.
تکنیک Cross Polarizing
برای حذف کامل درخششهای ناشی از بازتاب نور در کپی برداری از آثار هنری، موثرترین روشی که تمامی درخششهای ناشی از نور تابیده شده بر سطح نقاشی را از بین میبرد، استفاده ترکیبی از فیلترهای پولاریزه ژلاتینی و فیلترهای پلاریزه (پولاریزه) مرسوم برای لنز دوربین است؛ این تکنینک به تکنیک Cross Polarizing مشهور است.
در این روش فیلتر پلاریزه (پولاریزه) ژلاتینی بر روی منبع نوری قرار میگیرد و امواج نور خارج شده از منبع نوری را از ابتدا پولاریزه میکند و در نتیجه با استفاده از فیلتر CPL بر روی لنز، بخاطر تک قطبی بودن نور خروجی از منبع نوری، تمامی بازتابهای سطح نقاشی از میان میروند؛ در این حالت امواج نور تابیده شده بر روی نقاشی دو مرتبه و در دو جهت گوناگون پولاریزه میشوند و در نتیجه تمامی بافت نقاشی در عکس نمایان میگردد.
همچنن برای صفحه ال سی دی موبایل و ادوات تصویری نیز این محصول کاربرد دارد.